Vriendschap – Dichtgedachten #706

Vriendschap op Facebook. Ik zie steeds vaker berichten verschijnen op Facebook die me vertellen dat ik iets moet doen om te bewijzen dat ik een goede vriend ben. Ik snap daar niet zoveel van. Ik snap wel dat die berichten bedacht worden door iemand die hoopt dat ze massaal gedeeld worden, ik snap alleen niet dat dat ook massaal gebeurt. Eerlijk gezegd voelt het voor mij altijd een beetje als chantage: ‘Als jij niet doet wat ik zeg, dan ben jij geen goede vriend’. Natuurlijk weet ik wel dat het niet zo zwaar weegt, maar het zorgt toch altijd voor een dilemma. Ik wil daar niet op reageren, maar als ik dat niet doe, dan word ik dus ik een bepaald hoekje gestopt. De conclusie is altijd vrij eenvoudig: als mensen dít als criterium willen gebruiken voor vriendschap, dan kan die vriendschap mij gestolen worden. Ik heb totaal niets tegen Facebook en zelfs vriendschap kun je op Facebook opbouwen, maar wel gewoon organisch, zonder opdrachten. Daarover gaat het gedicht van vandaag.

dichtgedachten_706 vriendschap

Elke dag plaats ik een gedicht over het leven, liefde, kracht, verlies en meer. Dit zijn mijn Dichtgedachten (ook te verkrijgen in boekvorm). Onderaan deze pagina vind je meer gedichten, of ga naar de hoofdpagina van Dichtgedachten of Troostgedachten voor een overzicht van alle gedichten.

Vriendschap laat zich niet definiëren,
door een gedeeld Facebookbericht.
Dat ik mensen kan waarderen,
zeg ik ze graag in hun gezicht.


troostkerstkaart4Niet iedereen verheugt zich op de feestdagen. Stuur een Troostkerstkaart naar iemand die niets te vieren heeft en laat weten dat je aan hem / haar denkt.