Schaamteloos jezelf zijn Plaats een reactie

243
Mijn zoontje Robin heeft een knalgeel t-shirt met daarop een roze opdruk van Mega Mindy. Hij vindt dat geweldig, zoals hij ook roze nagellak geweldig vindt en dat is prima. De pestkop van de klas kwam met uitgestoken wijsvinger naar hem toelopen, waarom heb JIJ een t-shirt met een ROZE Mega Mindy aan? Mijn zoontje begon te blozen.
Ik weet dat je de wet van het schoolplein z’n gang moet laten gaan, maar niet zolang ik er nog naast sta, dus ik greep in. ‘Waarom? Omdat Mega Mindy supercool is. Ze heeft superkrachten, ze kan teleporteren, is supersterk, haar vader is een uitvinder en ze werkt ook nog eens bij de politie. Hoe cool is dat? Dat heb ik Batman nog nooit zien doen. En weet je? Ik heb ook zo’n t-shirt. Een knalroze. Het is mijn favoriete t-shirt’. De pestkoop droop af, en ik voelde een klein handje op m’n onderrug. Robin was apetrots.

Zijn wie je bent

Ik weet dat ik hem niet altijd zal kunnen beschermen tegen pesterijen, maar dat is ook mijn ambitie niet. Mijn woorden in de klas waren niet bedoeld voor de pestkop, maar voor Robin, om hem duidelijk te maken dat je gewoon trots mag zijn op de dingen waar je van houdt. Niet alleen in de klas, maar ook later, als je groot bent. Jezelf leren zijn, dat is wat ik hem het allerliefst wil bijbrengen. Ooit blogde ik over het feit dat ik Robin naar school zou laten gaan met nagellak als hij dat wilde. ‘Kindermishandeling’, riepen een paar mensen in de reacties, ‘wil je graag dat hij gepest wordt ofzo?’
Helaas weet ik wel het één en ander van pesten. Ik ben vroeger met grote regelmaat geduwd, getrapt, getreiterd en tot op het bot vernederd. Ik heb me destijds geprobeerd aan te passen om geaccepteerd te worden, iets dat we uiteindelijk allemaal willen. Uiteraard zonder succes. Op een bepaald moment heb ik het opgegeven. Ik besloot dat als ik dan toch gepest werd, ik maar beter gepest kon worden om wie ik daadwerkelijk was, dan om wie ik probeerde te zijn. Dat veranderde alles. Of het pesten stopte? Absoluut niet, dat lukt pas als je een daad stelt en daar was ik niet sterk genoeg voor. Maar het raakte me totaal niet meer. Ik werd keihard uitgelachen om mijn Star Trek t-shirt, maar ik hield van Star Trek en was trots op mijn shirt. Wanneer je oprecht achter iets staat, voel je niet langer de behoefte om het te verdedigen. Mijn liefde voor Star Trek bracht me uiteindelijk bij een science fiction tijdschrift, waarvoor ik later ben gaan schrijven, hetgeen het begin van mijn schrijfcarrière zou blijken. Dat had dus ook heel anders kunnen lopen.


Nu te bestellen: Troost / Verjaardagskalender:

Verjaardagskalender en TroostkalenderEen dubbelzijdige kalender vol gedichten met aan de ene kant een verjaardagskalender en aan de andere kant een troostkalender voor de maanden die wellicht wat minder vrolijk zijn. De pre-order is nu begonnen, en tijdelijk betaal jij als lezer van deze gedichten geen €14,95 maar slechts €12,95. Je vindt de kalender hier

Iedereen mag het weten

Helaas merk ik dat het zelfs voor volwassenen nog steeds moeilijk is om schaamteloos ergens van te houden. Ik ken mensen die dagelijks kijken naar GTST, maar dat niet durven toe te geven, mensen die stiekem intens genieten van Linedancing, maar dat stilhouden voor hun vrienden, want stel je voor. Ik ken mensen die kijken naar de real-life soap van Dries Roelvink en…nouja goed, dat snap ik dan weer wel. Ik luister vaak naar de cd van de Toppers uit 2014 omdat ik daar geweldige herinneringen aan heb, ik ben een groot fan van ABBA, de liedjes van zanger Rinus zet ik nét even iets te vaak op en soms zou ik willen dat we ook een meisje hadden gekregen omdat ik het zo leuk vind om lange haren te kammen. En ik ben bang in het donker. Iedereen mag dat weten, want waarom niet?
Schaamteloos jezelf zijn, dat is wat ik mijn kinderen het allerliefste wil meegeven. Zijn wie je bent, in al je glorie. In Nederland heb je te maken met 16 miljoen meningen, vanaf volgend jaar 17 miljoen. En na 35 jaar op deze planeet realiseer ik me meer dan ooit dat het makkelijker is om in jezelf te geloven dan je te wapenen tegen de mening van miljoenen anderen. Vind eerst jezelf maar eens ok, dan volgt de rest vanzelf. Of niet, en dat is ook prima.

Bekijk ook eens